Pécs jobbat érdemel (1.rész)

Életem első tizennyolc évét egy unalmas kisalföldi városban éltem le. 1992-ben kerültem Pécsre, és úgy 94 körül szerelembe estem vele. Ezt a mondatot vagy ötször elkezdtem gépelni, de be kell látnom, jelenleg erről a szerelemről többet képtelen vagyok mondani. Csak még annyit: Pécs (és főleg a Mecsek lejtői és a legfantasztikusabb rész, a Tettye) számomra olyan, mintha nem is Magyarországon lenne. Lehet, hogy ezért is imádom annyira.

A Csók és könny világából kukkantsunk át egy pillanatra a pokol legszörnyűbb bugyrába, ahol a korrupt és dilettáns politikusokat és udvartartásuk tagjait éppen tüzes fogóval szaggatják szét az ördögök, miközben mellékbüntetésként Fásy Ádám énekli a Mesterhármas, táncra magyart! Hohó, mennyi ismerős pécsi arc!

Szóval az igazság az, hogy ha néha elfelejtettem volna az elmúlt években, hogy ez a város Magyarországon van, a helyi közélet történései nap mint nap visszaráncigáltak volna a képzelet világából a Széchenyi tér rideg aszfaltjára (felkészül: kínai márvány).

Diplomás tolvajok, kártékony és arrogáns senkiháziak, dilettáns talpnyalók készítették elő és asszisztálták végig azt a példátlan lopáscunamit, aminek következményeként Pécs mára totálisan eladósodott. Lopás? Nem túlzás ez, gerilla? Nem, nem, kicsikéim. Ha rossz döntések következtében a köz zsebéből eltűnik a lé, annak a büntetőjogi minősítése lehet KISNYÚL, valójában LOPÁSRÓL van szó.

Ha nem lenne az uniós EKF-pénz, akkor most Páva Zsolt nem új és szép tereket adna át boldogan, hanem az irodájában zokogva szidná a rohadt kommunistákat és átkozná a percet, amikor igent mondott Viktornak a polgármesterjelölti felkérésre.

De hogy ne a levegőbe beszéljek, nézzünk néhány tanulságos sztorit a „Hogyan tegyünk tönkre egy várost, miközben saját zsebünket teletömjük” című sikertankönyvből.

A legdurvább a már régen zárva tartó úgynevezett Expo Center ügye. Azért mondom, hogy úgynevezett, mert expo a büdös életben nem lesz benne már, de valószínűleg egy seggrepacsi vetélkedő sem. (A nagy ipari kiállításoknak amúgy is befellegzett már rég, feleslegessé váltak.) Tervezési és kivitelezési hibák miatt a rezsije ugyanis olyan magas, hogy ha jelentkezne is rá vevő, azt rögtön vinnék a Rét utcába kezelésre. Az építésre felvett hitelt még évekig fizeti vissza a város (illetve a város cége, de ez mindegy), bónuszként pedig, a ki nem fizetett munkák miatt, a fél pécsi építőipar a tönk szélére sodródott. A legmegnyugtatóbb megoldás az lenne, ha az épület valahogy spontán megsemmisülne, pl. egy mini aszteroida jóvoltából. Következtetés: a megbízásért zsebbe fizetés csak valószínűsíthető, viszont az, hogy eszetlenül és fölöslegesen ugrott bele a város a beruházásba, tény. Elindult egy önkormányzati vizsgálat. A politikai felelősök többszáz milliós kárt okoztak a városnak.

Holnap folytatom, maradjanak velem. Lesz még: repülőtér, fizetőparkolás és egyéb mókás ügyek.

16 hozzászólás a(z) “Pécs jobbat érdemel (1.rész)” bejegyzéshez

 1. Örömmel vettem észre – sajnos kissé későn ,- hogy vasárnap is írtál ! Azt hittem hétfőig várni kell ! :-)
  A mai témához csak annyit,- kb. 1998-óta létezik/van a Pécsi Szemle [Várostörténeti Folyóirat ] – negyedévente jelenik meg,- hát… ne tud meg, hogy : Nincs új a nap alatt! – Régen is, most is, és a jövőben is kb. ez várható ! – [ Na, ne legyen igazam ! ] – :-)
  Természetesen, tiéd a blog !- (magadnak építed…)- ha ezeket mókás ügyeknek tartod,- (…) -ám’ írjál !

 2. Na már megint egy apokalipszist vizionáló blogíró. Kezd már unalmas lenni. Egyoldalúan vázolt gondolatokat írogatsz itt össze vissza, most voltam például Tankcsapda koncerten az Expo centerbe és nagyon jó volt. Előtte valami Dj valaki volt, szintén tömeg. Soha nem látot építkezések vannak a városba, jövőre megépül végre az M6 os Pécsig amire 10 éve várunk (2001 ben Mikes Éva és Orbánék kaszálták el, mindenki emlékszik, jaaaa! te lehet hogy még valahol máshol voltál, bocs) Ez neked semmi?
  Korrupció. Persze van , sajnos, de nem több mint bárhol a gazdaság területén az utolsó autószerelőig visszamenve.
  Ha nem tetszik költöz vissza a Kisalföldi városkádba, fikázó van itt elég. Már ne haragudj de ez a véleményem.

 3. Kedves “ottó 1″ : a cikk írójának igaza van, bármennyire fáj ez nekünk pécsieknek. Ha kritizálod a kritikát, legalább írjál helyesen: Expo centerben, látott, városban, költözz! Hogy korrupció máshol is van, nem egyedül a mi városunkban, ez remélem nem nyugtat meg Téged! S ha valaki beleszeretett a mi városunkba, örül hogy itt élhet,de megemlíti a hiányosságokat, az nem jogosít fel Téged arra, hogy vissza küldd oda, ahonnan jött!!!

 4. Kedves mama!
  Lehet hogy helyesírásom nem mindig tökéletes, de legalább nem vagyok egy megkeseredett, mindent sötéten látó valaki. Ha tudnád értelmezni (ami nem nagyon megy :) ) ) a hozzászólásomat, látnád a pozitívumokra mutatok főleg rá. Azt meg nem vonom vissza hogy akinek ennyire nem tetszik itt semmi, az miért nem megy vissza oda ahonnan jött, ahelyett hogy nyílvános blogokon élvezkedik hogy: “Pécsett jaj csak korrupció van, lopnak, lopnak” Ha meg kiderül hogy ez a “gerilla” jobbikos vagy Orbán talpnyaló akkor meg főleg elmehet a ……

 5. Még annyit hogy bocsánat ha megsértettelek, kicsit durván fogalmaztam na, elnézést. Néha kissé meggondolatlanul írok hirtelen. Elolvastam a többi írásod is, hamar itéltem….

 6. Otto1!

  Ha az Expo Centerben tetszett a koncert (nem a Tankcsapda miatt, Lukácsékat, illetve a Sapkát gyakorlatilag a kezdetektől, értsd: másolt első demókazetta, 19-20 évvel ez előtt, szeretem), akkor azt bizonyosan tudom, hogyszámodra egy koncerten a hangzás érdekel a legkevésbé, az ugyanis abban a sátorban, és nem csak a sátor jellege miatt, katasztrofális. A Expo egy dologra jó: szabadtéri koncertet rendezni ott.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>