Egy pécsi Gróf

Ha valaki, akkor ő egy igazi gerilla. Képregényeiben nem kímél sem Istent, sem embert, ha valami vagy valaki nem tetszik neki, előkapja a hábés ceruzát és büntet. Honlapján órákig el lehet nézelődni, ott az egész múltja, nemrég indított mikroblogja (grofbalazs.tumblr.com) pedig néhány hét alatt a hazai tumblr-szcéna egyik legismertebbje lett. A Pécsi Gerilla rövid interjút készített Gróf Balázzsal, akit csak a csoda menthet meg a pécsi kúllistára való felkerüléstől.

– Kész van már a Junkies-klip?

Gróf Balázs: – Még nincs, de a héten már megláttam a fényt az alagút végén. Kiegészíteném azt, amiket a leadben füllentesz rólam: sajnos a honlapomon jelenleg nincs fent az egész múltam, mert újra kezdtem építeni a szájtot, és ez lassan megy. Másrészt meg már nem szokásom név szerint nekimenni senkinek a képregényekben, úgy látszik én is csak öregszem. Ki tudja, pár év múlva nem egy kandalló-típusokat bemutató sorozatot fogok-e rajzolni?

A Blind Myselfnek készített, nemzetközi ismertséget hozó kliped után letámadtak a zenekarok?

– A „nemzetközi ismertég” kifejezéssel csínján bánjunk, mert mindössze annyi történt, hogy az amerikai MTV metálműsorának a toplistáján landolt a klip, nem többet, nem kevesebbet. Nemrégiben a hírhedten grafomán Keith Caputo, vagyis a Life Of Agony énekese hintette el egy e-mailben, hogy akarna velem klipet csináltatni a szólólemezéhez, de nem hiszem, hogy komolyra fordul a dolog, majd meglátjuk. Jövő tavaszra a Kiscsillagnak csinálhatok egyet, aminek azért örülök nagyon, mert szerintem az ő lemezük lett 2009 legjobb lemeze. Nálam, a saját tízes listámon külföldi zenekarok lemezeit is megelőzve.

Az ország egyik legismertebb képregényrajzolója vagy. Próbáltak valahogy bevonni az EKF-programba?

– Annak idején a leges-legelső EKF-felelős, Takáts József is leült velem valami képregényes történelemkönyvről beszélni, ami nyilván Pécs történetét mondta volna el, nem lett belőle semmi, nem is nagyon bánom. Aztán rajzoltam pár képregényt valami pályázati felhívás propagálására, ami arra ösztönözte a város lakóit, hogy tervezzék újra maguk a köztereinket. Kicsit később a Mészáros-féle vezetés kért randevút tőlem, de a cigizésen túl nem sokra jutottunk egymással, mint az ábra illusztrálja. Azóta semmi nem történt senkivel EKF-ügyben.

Egyébként miért nem költözöl el Pestre?

– Én úgy látom, hogy egy idő után a legtöbb pesti is inkább kiköltözik onnan, ami nem egy jó reklám a fővárosnak, valljuk be.

Mi a helyzet a mikroblogolással, a tumblr-rel? Érdemes volt belekezdeni?

– Ez egy tanulságos dolog mert beigazolja azt az elképzelést, hogy a hírnév önmagában erőpontokat képez egy olyan játékban, ahol elméletileg mindenki egyenlő esélyekkel indul a pontszerzésért, még ha nem is a pontszerzésről szól alapvetően az egész. Uj Péter pl. hiába nyomja a tumblr-t egy nickkel, vagyis egy internetes álnéven, ha egyszer valaki beazonosítja őt, akkor általában követni is fogja a posztjait, hiszen egy ismert ember, jelen esetben az Index főszerkesztője eleve érdekesebb mikrobloggernek tűnik bárkinél. Nem csoda hát, ha „cvikli” a napokban adta hírül, hogy már több mint 500 követője van. Meglepődnék, ha valaki ugyanezt az eredményt tök civilként tudná elérni.

– Szerinted kiknek kéne mindenképpen szerepelniük a pécsi kúllistán?

Szerintem ahány hely van a listán, azt mind Lovasi Andrásnak kéne betölteni, és erre egy csomó indokom van:
1. ő az elmúlt 20 év legjelentősebb magyar dalszerzője, ráadásul pécsi,
2. sosem költözött el Pécs közeléből,
3. már elmúlt 40, de ez semmilyen értelemben nem látszik meg rajta,
4. amikor az „anyazenekara” kifulladni látszott, csinált a nulláról egy hobbizenekart, ami az évek során az egyik legjobb új magyar együttes lett,
5. a Kispál és a borz épp idén szedte össze magát ezzel az új, 4 számos anyaggal, szóval hülye, aki temetné a zenekart,
6. bárki, bármikor elbeszélgethet vele egy pohár ital mellett, szóval egyáltalán nem szállt a fejébe önmaga jelentősége.
Mi ez így összesítve, ha nem maga a két lábon járó KÚLSÁG?

Hogy van Meteorológus Mihály? Beedatja magának a H1N1 elleni oltást?

– Ezt még azért nem sikerült megtudnom, mert Mihályról még mindig nem derült ki, hogy tősgyökeres, igazi jobboldali szavazó, avagy csak mímeli ezt. Ha az előbbi, akkor Mihály nyilván kézzel-lábbal tiltakozik a „kommunista” oltás ellen, ha nem, akkor meg… de remélem, ez kiderül majd a róla szóló rajzfilmsorozat következő epizódjából!

2 hozzászólás a(z) “Egy pécsi Gróf” bejegyzéshez

 1. A legkúlabb pécsiek c. részben eléggé pontosan olvashatók a feltételek,- ki kerül(het) a listára. [ Szubkultúrális szinten ismert embernek számítson! stb. Szerintem nem mindenki olvasta el figyelmesen... ] Szerencsére “Gerilla” itt-ott válaszolt, hogy pl. lesz (esetleg) Pécsi Arcok lista (perecesnek/pincérnek/virágárusnak/füttyművésznek… stb. Egyetértek !
  Természetesen mindenkinek jogában áll “bárkit” nevezni , de – részemről – gondot okozott pl. “Magilla” 20-as listája… :-(
  (na, legalább Megyeri Feri … a Hétköznapi Csalódások ?- gondolom én.) :-)
  Szerintem leányok/aszonyok is többen lennének, mint amennyi javaslat eddig érkezett !
  Ezt pótolandó : mai tippjeim :
  BOGÁRDI ALIZ ( épp’ ma van Aliz nap! – Happy Nameday !) :-)
  HARNÓCZY ÖRS (kb. Focus csoport / Echo – stb. )
  STARK ANDRÁS
  Senki meg ne sértődjön ! – a végső döntés a “Gerilláé” és a társaié lesz, de tippelési sorrendben :
  LOVASI A. / RÁTGÉBER L. / KÁLMÁNDY F. / A.C.ROUSE / GRÓF B. / ….
  [ Bocs' kedves Gróf B.! - (nem kritika) -de nem akarom elhinni, hogy csak egyetlen jelölted lenne... :-) ]
  ****************************************************************************************************************************************
  Elnézést, ha nem egészen a “kúlsághoz” tartozik, plagizálni pedig nem szeretnék ! Aki teheti, esetleg olvassa el : B.Akunyin – G.Cshartasvili : Temetői történetek c. könyv 1-9 oldalon írtakat ! (Európa Kiadó /2008.)
  [ Ne "fülszöveget" olvassatok belőle - hanem az első 9 oldalt ! ]
  Idézetek :
  “A városok lakói együtt élnek a múlttal…”
  ” … engem a Tovatűnő Idő foglalkoztatott: hová tűnik, s mi történik az őt benépesítő emberekkel ? ”
  ” Akik előttünk éltek, nem tűntek el. Ugyanott maradtak, csak más idődimenzióban.”
  “Minden, ami volt, és mindenki,aki valaha élt,örökre itt marad.” [ akár pécsi kúl volt, akár nem ! - szóval : voltak ám' Pécsett régebben is kúlok, legfeljebb nem így neveztük(ték) Őket ! ]
  Na, ne öregedjetek meg,- soha ! :-)
  [ Invalidusoknak : nem ketten írták a könyvet ... :-) ]
  ***************************************************************************************************************************************

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>