Ilyen állatkertre nincs szükség

Másmilyenre se nagyon. De azért állatokat jó volna nézegetni 2020-ban is gyerekekkel vagy nélkülük. Akkor most mi van? Kapd össze magad, gerilla!

A pécsi állatkertet még akkor építették, amikor egy csimpánz vagy farkas arra volt jó, hogy május elsején, öt sör után, enyhén imbolyogva, kellemesen lelazulva étcsokit lehessen dobálni neki a gyerekkel. És apu, miért van bezárva? Hát hogy meg ne haraphasson, Ferike! Az intézmény tolvajok és dilettánsok közreműködésével a kilencvenes évek végére annyira lezüllött , hogy Csoki, a medve brutális elpusztításán már meg sem lepődött senki.

Lehet nosztalgiázni, persze. Én is élveztem az állatkerti kirándulásokat öttől tizenöt éves koromig. Csakhogy időközben felnőttem, el tudom különíteni a valóságot a mesétől, és a húgom haját sem húzogatom már. Aki felnőtt fejjel nem látja be, hogy érző lényeket ketrecbe zárni ÉGBEKIÁLTÓ GAZSÁG ÉS BŰN, a mellé vagy gondozót kell kijelölni vagy a szomorú állatkerti oroszlánok elé kell vetni haladéktalanul.

A pécsi állatkertet be kell zárni. Ezt nem csak én mondom szerencsére, hanem a hatóságok is. A kérdés csak az, érdemes-e újat építeni. Mert a városi gyereknek azért csak kéne mutatni élő állatot, olyat, ami nem csak akkor mozog és ad ki hangot, amikor apa belerakja a duracellt. A megoldás végül is nagyon egyszerű. Nagytestű majmot, farkast, rókát, oroszlánt, vizilovat, bölényt, struccot, gólyát, tyrannosaurus rexet, fekete pákót NEM zárunk be csak azért, hogy LÁSSUNK ilyen lényt. Ha a méregdrága, Matyi Dezső által kiadott albumokat nem is vesszük meg a kölyöknek, még a tévészolgáltatók szociális csomagjaiban is mindig akad olyan csatorna, amely éppen szép képeket mutat BOLDOG legelészőkről, üvöltőkről, vadászókról, repkedőkről. Az internetes videómegosztók meg aztán a paradicsomát jelentik még az egészen extrém állatok szerelmeseinek is. Végig akarsz nézni egy horgászbotos cápafárasztást? Youtube.com, minimális angoltudás, élmény.

Szóval nagytestű állatok KITILTVA. De mi legyen a kicsikkel? Szurikátákkal, tengeri malacokkal, papucsállatkákkal. Nem vagyok benne biztos, hogy igazam van, de egy tényleg nagy területen nekik TALÁN lehetne csinálni valamit, egy parkot, ahol minimális korlátozás mellett élhetnek viszonylag szabad életet. Ahol saját maguk lehetnek.

Itt jegyzem meg, hogy az állatkert mai vezetése a züllést megállította, abból a kevés pénzből, ami van, mindent kihoz, de hát az oroszlánokat nem csaphatják ki szaladgálni a Mandulásba, mert eltévednének szegények.

3 hozzászólás a(z) “Ilyen állatkertre nincs szükség” bejegyzéshez

 1. … hagyján, hogy eltévednének az oroszlánok…( látva, hogy …volt Tüdőszanatórium…meg a Camping “története”… na, de ne bonyolítsam!) – még jó, hogy egy-egy elszabadult “állat” nem akarja kikaparni az “aranyozott szikét ? ” – a volt SZOT Üdülő [ Hotel Kikelet... ] mögötti építkezésen elhelyezett “urnából:”
  A “baj” talán csak ott van – sokunknak (?) – még megvan az “igazolás”, mennyi órát dolgoztunk ( = anno: társ munka) a Mecseken. ( Camping,Állatkert,Vidám park ) – kis vasutat se feledjem.
  Persze, legyünk élenjárók ! – nagy testű állatokat kitömeti !- valamilyen elektronikával mozgatni… (bocs’ demagóg !) –
  valahogy a mai “blog” kissé “zöldre” sikeredett ? :-)

 2. Ej, ej , huncut Gerilla ! :-) [ Kicsit belekeveredett a búza közé az ocsú ? ] –
  Könyvkiadás : (ha igaz) Tisza Kata könyveket is kiad (…) << ill. majd nehogy a “kemény mag” ( feljutásért aggódók…) – megsértődjön, hogy “bántod” a “mecénást!” Ki ne feledjem : pl. a Pécsi Vízmű… vízilabdacsapatnak most majd, mi lesz a neve ?- … :-) – Nem csak a könyv drága… a víz is… :-(

 3. Én minden évben többször járok Bőszénfa környékén gyalogtúrázás közben. Bőszén és Szenttamás között van egy műút, amely mentén kb 3 kilométer hosszan húzódik a Kaposvári Egyetem valamilyen vadgazdálkodási telepe. Van rengeteg szarvas, őz, vaddisznó igen negy területen. Nemrég jöttünk haza Balatonlelléről és barátnőmnek megmutattam. Akkor vettem észre, hogy sokan meglátogatják a helyet kisgyerekekkel is. Vannak programjaik is, többféle. Nagyon élvezetes megnézni, igaz csak nagytestű növényevők vannak.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>