Pop, Pécs, satöbbi

A Népszabadság mai számában (a nol.hu-n nem találtam, nem tudok linket adni) Sir Bob Scott (a képen ő látható), a 2008-as liverpooli EKF-program egyik főembere üzen Pécsnek. Magyarként megszoktuk, hogy ha egy ötvennél idősebb ember kezd el beszéni az EKF-ről, vagy úgy általában a kultúráról, akkor két perc múlva mindenki alszik a környezetében. Nálunk a kultúra szó hallatán mindenki az úgynevezett magas kultúrára gondol: naggggyon komoly színházi előadásokra, komolyzenére, kortárs képzőművészeti tárlatokra, tehát csupa olyan dologra, ami egy nagyon szűk kör ügye. ÉS EZ NAGYON NAGY BAJ. Na, de mit is mond Sir Bob Scott? „… az egész város közösségének kell akarnia kihozni valamit a felkínált lehetőségből. Mindenkinek kell nyújtania valamit, nem kell restellni a populáris kultúrát, eseményeket.” Számunkra szokatlanul tiszta beszéd.

Márpedig, ha a jövő évi pécsi programsort nézzük, akkor nem látunk mást, mint maximum 2-300 embert felizgató események ígéretét és homályos utalásokat popkulturális programokra. Az nyilván vicc, hogy jutu, meg redhátcsili. Jellemző, hogy például popzenei vonalon semmi értelmes nem jutott eszébe eddig az illetékeseknek. Nem százmilliókért kell egy darab túlértékelt sztáregyüttest idehozni, hanem mondjuk szervezni (kellett volna) egy 2-3 napos fesztivált feltörekvő, de már valamennyire ismert hazai és külföldi zenekarok meghívásával, ami akár a környező országokban is kiválthatna némi érdeklődést.

Nagyon leegyszerűsítve az a probléma, hogy egy Bauhaus-kiállítás és Fekete Pákó között számos állomás van a Kultúra Vasútvonalán, de erről itt Pécsen mintha nem akarna senki tudomást venni, holott a többség ezeken az állomásokon száll le. Márpedig ha nem mutatunk valami különlegeset Európának, csak azt a dögunalmat, amit itt kultúra címkével évről évre megpróbálnak ránksózni, akkor a kultúra iránt valóban érdeklődő emberek (magyarok és külföldiek) 2011-ben már arra se fognak emlékezni, hogy van valahol egy város a Balkán kapujában, amit Pécsnek hívnak.

10 hozzászólás a(z) “Pop, Pécs, satöbbi” bejegyzéshez

  1. Például a kedvencem is jöhetne: Mitsoura. Szerintem igényes, komplex és ritkán van(nak) Pécsett. Vagy valamilyen világzenei formáció, vagy ska műfaj ismertebb együttesei. (Nem vagyok se világzene se ska rajongó, de amikor még gyakran megfordultam zenei fesztiválokon, akkor bele-bele csöppentem egy-két nagyon igényes előadásba.)

  2. Az a baj, hogy dilettánsok szervezik az EKF-programjait. A régi bejáratott hülyeségeket fogják szajkózni popkulturális vonalon, nagyjából Chris Rea magasságában. Miközben a rendelkezésre álló lóvéból kibebaszott aktuális előadókat lehetne Pécsre hozni, s akkor tán Szerbiából, Horvátországból és Ausztriából is jönnének át fiatalok az ekf-re. Nem baj, majd lesz a PEN-en Asian Dub Foundation, az Efotton Kosheen, a Fishing On Orfűn meg Apollo 440. Szánalom…

  3. Ha így és ilyen mély komoly zenei programokat szerveznek, akkor Pécs 2010-ben sznob kulturális főváros lesz. Egy töténet: egy hip-hop csapat útját próbálom egyengetni nemcsak városunkban.Próbáltam beajánlani az EKF menedzsmentnek őket,a sziget fesztíválra,de mint mondták ez a stílus nem fér el az elképzelések közé.Így nem léptek fel EKF színekben,de kaptak egy bartjuk révén ugyan ott fellépési lehetőséget,30 perces müsort adtak 3-4 ezer ember előtt.2010-ben ís szervezzek koncerteket Pécsett,de mondanom se kell az EKF és a város támogattása nélkül.Valahogy senki rokona,barátja,üzlettársa nem vagyokígy kénytelen vagyok egyedül boldogulni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>